InBodys checkliste
Teksten nedenfor er fabrikanten InBodys anbefalinger for at foretage testen bedst muligt, så resultaterne kan bruges i professionel sammenhæng. Til almindelig fitness-check behøver man nok ikke at følge reglerne slavisk - det vigtige er at måle med hvilepuls og iøvrigt på nogenlunde samme vilkår hver gang, så kan du følge udviklingen.
Total mængde kropsvand.
Mængden af vand i kroppen er fundamentet i InBodys måling af din fedtprocent, muskelmasse mv. Hvor meget vand du har i kroppen, er meget påvirkelig af træning, kost, menstruationscyklus, væskebalance (er du dehydreret?), medicin, alkohol m.v. Derfor er det EKSTREMT vigtigt at du følger retningslinjerne for en god måling ellers risikerer, du at få et misvisende resultat.
Tjeklisten for en god måling
- Vægten skal placeres på et fladt underlag.
- Ingen mad og drikke inden målingen (4 timers faste).
- Gå på toilettet inden målingen.
- Husk bare (rene) fødder og hænder (brug electrolyt-spritserviet hver gang).
(Electrolyt = salt i denne sammenhæng /HLFF). - Stå stille med strakte arme og ben og med armene ud fra kroppen.
- Hav kun et minimum af tøj på ved målingen.
- Målingen er påvirkelig af menstruationscyklus. Mål derfor i samme periode af cyclus hver gang.
- Foretag målingen ved normal rumtemperatur (20-25grader).
- Undgå bad lige inden målingen.
- Der må først trænes efter målingen.
- Foretag målingen på samme tidspunkt af dagen.
- Foretag målingerne med minimum 4 ugers mellemrum.
- Medicin kan influere på målingen (væskebinding).
- Alkohol kan påvirke mængden af væske i kroppen. Har du f.eks. været i byen, hvor at der har været masser af alkolhol og mad, bør du først lave målingen ugen efter.
- Som ved alle fysioloiske/biologiske målinger (f.eks. blodtryk og kolesterol) skal man være opmærksom på normal biologisk variation fra dag til dag.
- Store udsving i kulhydratindtagelsen kan påvirke mængden af væske i kroppen Vær derfor opmærksom på at hvis der skæres kraftigt ned på kulhydraterne i kosten (f.eks. ved opstart af diæt) bliver væskebindingen i muskler mindre, hvilket gør at der kan komme et “falsk” billede af et tab af muskelmasse i starten af et forløb.
- Hård træning dagen før en måling kan medføre en “udtømning” af kulhydratdepoterne og bliver de ikke fyldt inden målingen, vil samme situation som beskrevet I pkt 16 opstå.